torsdag 30 augusti 2012

Läxa v.36

Läxa till nästa vecka 6/9 är att kunna böja två verb: avoir och être.



Avoir-att ha

J'ai –Jag har
Tu as-Du har
Il/elle a-Han/hon har
Nous avons-Vi har
Vous avez-Ni har
Ils/elles ont-De har

        










        

Être-att vara

Je suis Jag är
Tu es- Du är
Il est/elle est-Han/hon är
Nous sommes-Vi är
Vous êtes-Ni är
Ils/elles sont –De är




Här kan du träna mer på ditt uttal av avoir och être

Här kan du träna på att böja verben Avoir och être






Vaccin


 
Hej!
Jag vill påminna om att flickorna som vaccinerades mot livmoderhalscancer i våras ska ha sin 3:e dos 27/9. Inga nya medgivande behövs.
Önskar någon påbörja vaccinering i år är ni välkomna att höra av er. Vill också uppmärksamma er på att jag numera heter Starkenberg och har ny mailadress.
 
Höra gärna av er om ni har frågor eller funderingar.
 
Vänliga hälsningar
Maria Starkenberg, skolsköterska
tel: 357564 mail: maria.starkenberg@lund.se

Inlogg kalendern

För att få tillgång till kalendern behöver du skaffa dig ett google-konto.
Klicka på kalendern  och följ instruktionen sen kan du läsa vilka läxor som finns till de olika dagarna.

Ht-planering hem-och konsumentkunskap

Här hittar du terminsplaneringen. För läxor se kalendern.

onsdag 29 augusti 2012

SvA: Läxa v.36

Läxa till onsdag är att läsa t.o.m sidan 52 i boken Sent ute av Mats Berggren. På lektionstid kommer du att få skriva ett "läxförhör" som går ut på att du, så noggrant som möjligt, beskriver en person i boken. Redan nu kan du fundera på vilken person du ska välja! Tänk på att beskriva personens yttre och inre egenskaper.

Yttre egenskaper: t.ex. utseende och klädstil.
Inre egenskaper: hur personen är till sättet t.ex. snäll, elak, modig, nyfiken och slarvig.

Du kan även berätta om personens intressen, familj, kompisar, fiender, vanor, ovanor osv.
Hitta gärna bevis i texten för dina påståenden. Om du t.ex. skriver att Baran är en snäll kille kan du "bevisa" det genom ett passande citat i boken. Ett citat är en exakt avskrivning av ett par meningar i en text. De ska omslutas med citattecken (") och avslutas med en sidhänvisning.

Läxa till onsdag v.36


Läs till s. 59 i Sanning eller konsekvens. Fundera speciellt över miljön i boken, både den fysiska (rum och natur) och den psykiska (förhållandet mellan olika person eller känslan hos huvudpersonen). Hur ser det till exempel ut där de bor, går i skolan eller i parken? Hur mår huvudpersonerna? Glöm inte att motivera varför du tycker och tänker som du gör.

Lycka till /Monica och Josefin

tisdag 28 augusti 2012

Deutsch: Woche 36

Hausaufgabe Woche 36: Wörter und Ausdrücke Seite 18 im Textbuch. Die Wörter kannst du in dieser Übung in Glosor.eu üben.

Lägg upp ljudfil på bloggen

Läxan till denna vecka var bland annat att högläsa sidan 17 i textboken. Man kan inte publicera endast ljudfiler i Blogger så nu måste du importera denna i iMovie på följande sätt:

  1. Sök up programmet iMovie genom att klicka på förstoringsglaset uppe till höger och skriva "iMovie" i rutan som kommer upp. 
  2. Klicka på programmet iMovie och välj "Nytt projekt".
  3. Namnge ditt projekt, t ex "Högläsning tyska", och välj "Inget tema".
  4. När du är inne klickar du på "T" nere till höger och drar upp och släpper en bakgrund uppe till vänster och skriver i t ex.  "Högläsning tyska" i textrutan, uppe till höger.
  5. Klicka på det lilla blå hjulet och förläng filmklippet till t ex 120,0 s.
  6. Därefter drar och släpper du din sparade ljudfil in i projektet under textrutan (uppe till vänster).
  7. Gå upp i menyn till "Dela" och välj "Exportera film". Klicka i "medel" och börja exportera din film till skrivbordet. 
  8. Gå in i bloggen och gör ett nytt inlägg. Importera filmen genom att klicka på "filmklappen" och ladda upp filen från ditt skrivbord.
  9. Ge inlägget etiketten "Tyska" och tryck på publicera.

Kemi hemma - sammanfattning av 7b

Alla i klassen har hjälpts åt och gjort en sammanfattning över kapitlet Kemi hemma s 10 - 20
Dessa har lämnat in hittills, det fylls på efterhand.

Tvål och vatten s 10
Vatten tar inte bort fett och därför behöver man tvål eller schampo. Deodoranter minskar svett och hindrar bakterier från att utvecklas. Det som luktar i schampon/deodoranter är oftast parfym. Vanliga tvålar fungerar dåligt i hårt vatten (vatten med kalk i) och därför finns det speciella tvålar som fungerar i hårt vatten. I vissa delar av Sverige finns det mycket kalk i vattnet t.ex här i Skåne.

Tänder och medicin s 11
Tandkräm löser sig väldigt dåligt i vatten för att det innehåller slipmedel som är små korn och de gör så att tänderna blir rena och poleras.Nästan alla mediciner innehåller ett ämne som heter acetyl-salicyra som minskar både smärta och feber.För över 2000 år sedan märkte Hyppokrates (en grekisk läkare) att bark och blad från pilträd (salix) hjälpte mot smärta.Många mediciner kommer från början ifrån växter men idag tillverkas de på kemiskt väg i läkemedelsfabriker.Gamla mediciner kastas inte men man ska lämna de på apoteket som tar hand om det som kemiskt avfall.

Smink s 12 - 13
Egypterna, förr i tiden, använde smink inte bara för att bli vackra också för att skydda ögonen för den starka solen . Smink används mycket nu för tiden, man använder smink för att bli fin.
Smink innehåller fett , vacelin , färgämnen och talk. Förrut var smink giftigt. Nu får man inte sälja smink som innehåller giftiga ämnen . 
Ansiktsfärger görs av oljor och naturliga ämnen. 

Deg och ägg s 14
Jäst använder man ofta när man bakar och det innehåller små levande jästceller. När den kommer ner i degen så blir den till koldioxid, och degen blir luftig. Man kan också använda bakpulver när man t ex gör sockerkaka. Bakpulvret innehåller bikarbonat som också blir till koldioxid precis som jästen. Äggvitan består till stor del av proteiner som förändras av hög värme. Detta heter koagualation. Det gula på ägget består mest av fett och den behöver mer värme än vitan för att stelna. 

Näringsämnen och de kemiska sinnena s 15
Maten ger dig energi. Kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler är de viktigaste grupperna. Mat som innehåller kolhydrater är sockerrik mat, pasta, potatis och fibrer. Fett får du i dig genom att äta äggula, smör, fet fisk och oljor. Proteiner finns i bönor, kött och äggvita. Vitaminer och mineraler behöver du inte så mycket av men de är livsviktiga för att du ska må bra.

Läsk och ättika s 16
Läsk innehåller kolsyra som gör den bubblig och dom olika smakerna som man tillägger gör den syrlig och frisk. Förr i tiden förstod man att maten höll sig frisk om man förvarar den i kalla utrymmen. Numera tillsätter man även syror för att hålla den frisk.

Mjölksyra och C-vitamin s 16
Mjölksyra kan man få i musklerna när man har tränat. Kan bildas till en bakterie i t.ex fil.Bakterien är bra för magen. Askorbinsyra finns i juice och i vissa frukter och grönsaker. Askorbinsyra är samma sak som C- vitamin.

pH-skalan s 17
Alla syror är sura som t.e.x citron, de ligger under ph 7. Tvål t.e.x. är basiskt och är över ph 7. Basiska saker är oftast hala när man gnuggar dem mellan fingrarna. Man kan mäta ph värdet med ph papper eller en ph mätare. Ph skalan är från 0-14 då är 0 surt och 14 basikt. Varje ph i skalan har en färg 0-3 är röd 4-5 gul 6-9 grön 10-14 är blå. Och runt 7 är det neutralt.

Rengöring och tvättmedel s 18 - 19
Många av rengörings medel är inte bra att få i ögonen eller att äta, dom är frätande för att dom är basiska. Fönsterputs innehåller ammoniak för att kunna lösa upp fett. Moderna tvättmedel innehåller, precis som tvål, ämnen (tensider) som löser fet smuts. Dessutom ingår fosfat som gör vattnet mjukare och soda (som förr i tiden).
I städskåpet och tvättstugan kan man hitta olika rengörnisngsmedel som kan innehålla ammoniak. Man kan finna ammoniak i sprängmedel, batteri och bakpulver. För tvätta man sina kläder i å:ar, sjöar och floder. Man slog ut de mesta vattnet genom att slå tvätten med en stor pinne sen hängde man upp den. Vissa kläder kunde man inte tvätta på den vanliga sättet de tvätta man i urin eller riven potatis. Nu tvättar man med tvätta maskin man bara läger in tvätten och häller i rätt mängd tvättmedel och så tvättar de det rent.


Färg och olja s 20
Texten berättar  att man har många kemiska ämnen i garaget.
Jag lärde mig också att målarfärg har så mycket kemiska ämnen.
Det finns något som heter Pigment som upplöser färgen.
Färger i till exempel vattenfärg består av små färgkorn, egentligen pigment, och när man målar med vattenfärgen löser man upp den i vatten och på så sätt kan man måla med den. Färgerna torkar när vattnet avdunstar och då är målningen klar.
Idag innehåller de flesta färger inte lösningsmedel, utan löses upp i vatten. Det är mindre skadligt för hälsan och är mycket lättare att få bort.

måndag 27 augusti 2012

Kemi hemma - tankekarta

Alla i klass 7b hjälptes åt att skapa denna tankekarta över vad vi kan hitta hemma som har med kemi att göra. Klicka här

Elevblogg!

Skall innehålla:

till vänster: ämnen,
till höger:  länkar (Gu99, ne, unikum, ), verktygslådan (paintbrush, minddode, dropbox)), kontakt (undervisande lärare, bloggrupp)
i mitten: plats för inlägg

Lämna in era önskemål om astma-allergiundersökningen.

Läxa hem-och konsumentkunskap till v.36

Läxinstruktionerna ligger i kalendern.

Être

Här kan du träna på ditt uttal av verbet être

Här kan du träna på din stavning av verbet Être

torsdag 23 augusti 2012

Homework for Tuesday week 35

Go to the following link  http://quizlet.com/12008192/klassrumsfraser-flash-cards/. Scroll down and you'll find 15 terms that you can use in the classroom. Listen and repeat them. You should be able to write the sentences in English, and translate them into Swedish. You can use the "Speller"-function to practise them.

Good luck /Rachel, Lars and Josefin

onsdag 22 augusti 2012

Illustrationer

Som omväxling och som extrauppgift kan du prova på att göra illustrationer till dina texter. Ladda ner gratisprogrammet Paintbrush och rita en egen digital bild. När du tryckt på "ladda ner" får du frågan: Vill du lägga programmet i applikationsmappen? Du svarar ja och sedan är det bara att sätta igång och skapa. Ibland syns inte verktygslådan och den hittar du genom att välja "Windows" i menyn och sedan klickar du på "Toolbox". Spara dina bilder innan du avslutar programmet Paintbrush

När du laddar upp bilden i ett inlägg i din blogg klickar du fotot och laddar upp bilden från din dator.  Skriv alltid en förklarande bildtext till dina bilder.

Här är ett exempel på en illustration till boken Sanning eller konsekvens:
Första skoldagen efter sommarlovet hänger huvudpersonen upp och ner i klätterställningen vid skolan och väntar på sin kompis Sabina. När Sabina kommer arm i arm med Fanny blir hela världen upp och ner. 
Hem- och konsumentkunskapsläxa till v.34

Arbeta klart uppgiften med mått och volym. Använd din bok som uppslagsverk.
Läs igenom säkerhetsinstruktionen tillsammans med dina målsmän och lämna den påskriva blanketten till mig när vi ses på lektionen./Birgitta


Söka på nätet

Om du klickar här får du fram en uppgift som tränar din förmåga att söka information.

MVH

Jan

tisdag 21 augusti 2012

Att minnas

Du bombarderas hela tiden med information som hjärnan värderar och sorterar. Det som bedöms som viktigt sorteras in i  hjärnans arkiv. När du vill hämta fram information ur minnet finns två sätt: igenkännande och minne.

Synminne

Hörselminne

Rörelseminne

VAD PASSAR DIG BÄST? VI GÖR EN TEST UNDER LEKTIONEN.


OLIKA MINNESSYSTEM:

Direkt minne; t ex uppmärksamma omgivningen

Korttidsminne; arbetsminne, 30 sek - två dagar,  max sju saker

Långtidsminne; 

  • Något speciellt eller annorlunda
  • Medveten lagring genom upprepning och genom att skapa mönster och sammanhang.
    •  Rim och ramsor (t  ex Aldrig stavas aldrig med två l. Alltid stavas alltid med två l.)
    •  Räkna orden (t ex nio ordklasser)
    •  Gruppera orden ( t  ex motsatser, mindmaps)
    •  Tänk i bilder  ( t ex de "tänkande" hattarna)
    •  Förkorta ( t ex Laga ni,  äta vi).

"Hattarna" är ett redskap som hjälper oss att tänka på saker ur olika synvinklar. Vi kommer ihåg genom att koppla ihop färger med olika sätt "att se på saken". 



Franska


Läxa till V.34

Du ska kunna fråga och besvara följande:
Tu as quel âge?
Tu as des frères ou soeurs?

Les Couleurs
Bleu, -e-blå
Blanc, blanche-vit
Rouge-röd
Jaune-gul
vert,-e-grön
Noir, -e-svart
Marron-brun
Rose-rosa
Gris, -e-grå




måndag 20 augusti 2012

Extrauppgift i svenska: Skriv slutet på berättelsen

Författaren till boken vi läser, Annika Thor, har skrivit början till en berättelse som inte har ett slut: Skriv färdigt novellen och berätta vad du tror hände.







I  LOVE YOU, REBEKA
Bokstäverna var minst tre decimeter höga. Dom var skrivna med svart tuschpenna på den ljusgula väggen i trappuppgången utanför sjuornas korridor. Dom lyste emot mig när jag kom uppför trappan tillsammans med Jenny och Caroline. Han kunde inte ens stava rätt till mitt namn, idioten. Självklart visste jag vem som hade skrivit det. Jenny och Caroline visste det också. Och alla andra i min klass, och i A och i C. Alla visste. Helst ville jag vända och springa nerför trappan igen. Nerför alla tre trapporna, ut genom skolporten och hem. Säga att jag hade fått migrän, ont i magen, stukat lillfinger, gula febern, vad som helst. Men det var för sent. Alla hade redan sett de svarta bokstäverna på väggen. Och dom hade sett att jag hade sett.
Jenny fnissade.
- Kolla, han kan inte ens stava!
Fastän det var precis vad jag själv hade tänkt alldeles nyss blev jag sur för att hon sa det.
- Och? fräste jag.
- Gud, vad gulligt, sade Caroline med sin mest ironiska röst. Tänk, en riktig kärleksförklaring! Det skulle vart Jocke och jag, va.
Jenny fnissade igen vid tanken att Jocke skulle göra något så hopplöst töntigt som att skriva I love  you, Caroline på väggen i plugget.
Jocke, Steffe och Markus kom alldeles bakom oss i trappan. Jocke räckte fram något till mig.
- Här, Rebecka. Du ska väl skriva ett svar? ”Love you too, baby."Eller?
Det var en tuschpenna, en tjock svart. En sekund tänkte jag att alltihop kanske var ett elakt skämt. Att det var Jocke och dom andra killarna som hade skrivit det för att göra bort mig. Men varför skulle dom göra det? Jag är inte lika populär som Caroline, men dom har inget emot mig, vad jag vet. Som tur var ringde det in, så jag slapp svara.

Vad är det mest orättvisa en lärare kan göra? Jag vet inte, men det som Eva-Britt gjorde den lektionen ligger nog bra till för Guinness rekordbok. Hon började med att fråga vem av oss som hade klottrat på väggen vid trappan. Ingen svarade förstås. Det var ju ingen i klassen heller. Då frågade hon om någon visste vem som hade gjort det. Ingen svarade. Det angick ju inte henne.
- Nehej, sa Eva-Britt. Men någon måste tvätta bort det. Ni vet vad vi har för regler. Den som är skyldig till klottret tar bort det.
Det var tyst i klassrummet. Man hörde bara ett svagt skrap när Caroline filade på en trasig nagel.
- Rebecka, sa Eva-Britt. Eftersom du uppenbarligen är inblandad i det här får väl du tvätta bort det. Du kan hämta en hink och borste nere hos Vaktis.
- Gud, va orättvist, sa Jenny. Hon kan väl inte rå för att ...
- Tjafsa inte, sa Eva-Britt. Inte nu, Rebecka, på rasten!
Jag hade redan rest mig. Jag visste att det inte var någon större idé att säga emot Eva-Britt när hon var på det humöret. Men att stå där på rasten och skura väggen medan alla tittade på!
- Kan jag inte få göra det nu? Jag ligger ändå ett kapitel före i matten.
- Gå då, sa Eva-Britt. Men kom tillbaka så fort du är klar.

söndag 19 augusti 2012

Homework for Tuesday

Your assignment is to interview a member in your family and write a dialogue.
Use some of the following questions when you write your dialogue.

Hi, what's your name?                                         How old are you?

Where do you come from?                                  Where do you live?

Do you have any sisters or brothers?                    Do you have a pet?

What do you work with?                                      What kind of sport do you like?

What kind of music do you like?                           What do you do in your free time?

Do you like to travel?                                            ...

Write your dialogue on a peice of paper or on your computer at home. Later you can post it on your blog. Use at least four of the questions. Good luck! /Josefin


fredag 17 augusti 2012

Svenska vecka 33 och 34

Din första uppgift blir att göra en analys och presentation av dig själv med hjälp av de Bonos hattar.

Vit hatt innebär att du håller dig till fakta; t ex vad du heter och hur gammal du är.

Gul hatt använder du för att berätta positiva saker; t ex vad du tycker om och vad du är bra på.

Svart hatt fokuserar på det negativa; t ex vad du inte tycker om och vad du är sämre på att göra.

Med röd hatt inriktar du tankarna på känslor; t ex vad gör dig, glad, ledsen, arg, rädd o s v.

Dessa fyra första hattar passar bäst för denna uppgift men det finns två till som du kan använda om du vill och har tid:

Grön hatt inriktar sig på kreativitet; t ex du kan berätta när du är kreativ och vad du tycker om kreativa uppgifter.

Blå hatt innebär att man tänker efter, reflekterar och det passar inte in riktigt på denna uppgift.

torsdag 16 augusti 2012

Svenska som andraspråk, planering v.33-39


Vi inleder med en skriftlig presentation i form av en hattanalys. Därefter går vi igenom lite hur hjärnan fungerar så att vi kan använda oss av olika strategier och knep för att lära oss saker samt att minnas bättre. Boken Sent ute av Annika Thor läses både i skolan samt som läxa och i skolan går vi igenom olika bokcirkelroller, som är olika sätt att bearbeta det lästa.  Som extrauppgift kan man skriva ett extra kapitel till boken Sent ute (Vad händer sedan ...).



Vecka 33 Introduktion. Skriv en hattanalys av dig själv som publiceras på din blogg.

Vecka 34 Studieteknik; Vänster och höger hjärnhalva, minne, minnesknep. Börja läsa boken Sent ute av Mats Berggren. LÄXA: Skriv färdigt hattanalys.

Vecka 35 Studieteknik; Olika sätt att läsa. Bokläsning- sammanfattning.LÄXA: Läsläxa Sent ute av Mats Berggren.

Vecka 36 Studieteknik: Läsförståelse: Bokläsning- personbeskrivning. LÄXALäsläxa Sent ute av Mats Berggren.

Vecka 37 Studieteknik: Anteckna och sammanfatta. Bokläsning- sammanfattning. LÄXALäsläxa Sent ute av Mats Berggren.

Vecka 38 Studieteknik: Läxläsning. Bokläsning - sammankoppling. LÄXA: Läs ut boken Sent ute av Mats Berggren.

Vecka 39 Studieteknik. Sökträning på nätet. Bokläsning - illustratör. TEST: Läsförståelse och sammanfattning. Ni får en text med frågor till och ni får även i uppgift att skriva nyckelord och sammanfatta texten med cirka 100 ord.

Tyska åk 7 v 33- 38


Vecka 33 Kapitel 1 Der Sprung 2

Vecka 34 Kapitel 2  Läxa: Övning D s 11 i övningsboken.

Vecka 35 Kapitel 3 Läxa: Plugga in 10 nya uttryck om hobbies från sidan 16 i textboken. Spela in när du högläser sidan 17 i textboken

Vecka 36 Kapitel 4 Läxa Ord och fraser på sidan 18 i textboken. En övning med orden finns på denna länk.

Vecka 37 Kapitel Läxa: Olika tidsuttryck: Övningsboken B-H s 19-22. Orden finns även i en lista här i bloggen.

Vecka 38 Voki-presentationer. Läxa: Repetera tidigare läxor

Vecka 39 Hör- och läsförståelse-träning. Fredag: Skrylle

Vecka 40: TEST: På de läxor vi hittills haft samt en kortre hör- och läsförståelse på de ämnesområden vi jobbat med.

Svenska åk 7 v 33-39


Vi inleder med en skriftlig presentation i form av en hattanalys. Därefter går vi igenom lite hur hjärnan fungerar så att vi kan använda oss av olika strategier och knep för att lära oss saker samt att minnas bättre. Boken Sanning eller konsekvens av Annika Thor läses både i skolan samt som läxa och i skolan går vi igenom olika bokcirkelroller, som är olika sätt att bearbeta det lästa.  Som extrauppgift kan man skriva slutet på en berättelse som Annika Thor påbörjat.






Vecka 33 Introduktion. Skriv en hattanalys av dig själv som publiceras på din blogg.

Vecka 34 Studieteknik; Vänster och höger hjärnhalva, minne, minnesknep. Börja läsa boken Sanning eller konsekvens av Annika Thor. LÄXA: Skriv färdigt hattanalysen.

Vecka 35 Studieteknik; Olika sätt att läsa. Bokläsning- persongranskning. LÄXA: Läs till sidan 34 i Sanning eller konsekvens.

Vecka 36 Studieteknik: Läsförståelse: Bokläsning- miljögranskning. LÄXA: Läs till sidan 59 i Sanning eller konsekvens.

Vecka 37 Studieteknik: Anteckna och sammanfatta. Bokläsning- sammanfattning. LÄXA: Läs till sidan 87 i sanning eller konsekvens.

Vecka 38 Studieteknik: Läxläsning. Bokläsning - sammankoppling. LÄXA: Läs till sidan 115 i Sanning eller konsekvens.

Vecka 39 Studieteknik. Sökträning på nätet. Bokläsning - illustratör. LÄXA Läs färdigt boken (s 147). TEST: Läsförståelse och sammanfattning. Ni får en text med frågor till och ni får även i uppgift att skriva nyckelord och sammanfatta texten med cirka 100 ord.

onsdag 15 augusti 2012

Lag och rätt


Arbetsområdet Lag och rätt



Bakgrund och syfte


I alla samhällen vill människor leva ett tryggt och ordnat liv. Detta förutsätter bl.a. att människor inser att man som samhällsmedborgare har både rättigheter och skyldigheter. Dessa rättigheter och skyldigheter finns i rättsstater reglerade i lagar och förordningar. För att säkerställa att människor kan leva i trygghet utan rädsla för att t.ex. bli bestulna eller skadade av någon annan, har alla demokratiska samhällen ett fungerande rättssystem, polis och domstolar.
Kunskap om och förståelse av det svenska rättssystemet är därför av största vikt för att kunna fungera som en god och ansvarsfull samhällsmedborgare. För att kunna förebygga brott är det också viktigt att kunna förklara och förstå orsaker till att människor begår brott.


Klicka här för fullständig planering


tisdag 14 augusti 2012

Skapa din egen blogg

Blogg

  1. Gå in på http://www.blogger.com. 
  2. Skapa ett google-konto, om du inte redan har ett, fyll i din skol-mail samt ett lösenord som lätt du kommer ihåg. Logga in på din mail och bekräfta kontot genom att klicka på länken i mailet som du fått. 
  3.  Gå tillbaka till blogger och tryck på "Skapa en blogg". 
  4.  Din bloggrubrik ska innehålla ditt förnamn t ex "Lisas digitala portfolio" 
  5. I rutan för bloggadress väljer du ditt användarnamn på biblioteket som är samma som början på din skol-mail, t ex 98kaen35. 
  6.  Tryck på knappen "Fortsätt". 
  7. Välj en startmall. (Detta kan man lätt ändra senare om man vill ha en ny design.) 
  8.  Gå in på "Designmall" för att ändra stil, färg och layout. 
  9. Under rubriken: Tryck på "Lägg till gadget" under rubriken och tryck därefter på + vid rutan "Etiketter". 
  10. I högermarginalen: Tryck på "Lägg till gadget" och välj "Länklista". Skriv "Länkar" som rubrik och i länkrutan skriver du in http://gunnesbo99.blogspot.com som är adressen till sidan där alla lärarnas instruktioner till digitala uppgifter finns. Här finner du även länkar till alla elevers portfolios.

SO

Under etiketten SO kommer allt kring SO-ämnena att publiceras.

Utvärdering slöjd


Sker på @tt slöjda eller i denna Digitala Portfolio (skapa slöjd-mapp).

Bilder på de flesta arbeten finns i dropbox. 
Se dropbox:      SLÖJD

Utvärderingen gör att du får tänka tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt. 

Tips på hur du kan skriva din utvärdering 
Rubrik 
   T.ex. ”Oskars skohylla” 

Idé, planering och design 
   Hur fick du idén? Hur planerade du? Varför valde du den färgen och det materialet? 

Arbetsgång 
   Jag började med att....sen så gjorde jag....jag avslutade med att.... 

Material 
   Förklara materialvalet som du gjort. Tänk om möjligt på pris, egenskaper som starkt, mjukt, vackert, miljövänligt m.m. 




Exempel på kostnadsberäkning:
Träslag furu 25x100 mm (3,75m á 10:-­‐/m)  37,50:-­‐
Plywodd 4 mm (0.7m2 á 150:-­‐/m2)  105:-­‐
Linolja (
3 dl á 60:-­‐/l)  18:-­‐
Skruvar 45x 3,5 mm (
14 st á 0,50:-­‐/st)  7:-­‐
Trälim (5 cl á 75:-­‐/l)  3,75
Fönsterglas 2 mm (
0,3m2 á 200:-­‐)  60:-­‐ 

Totalkostnad:
  231,25:-­‐ 


Resultat 
   Är du nöjd/missnöjd? Kan du ge tips åt en kamrat som vill göra en likadan produkt som dig? Blev det som du hade planerat? 

Bild 
   Foga in en bild (eller flera, med speciella detaljer från din produkt) någonstans i din utvärdering.